news-detail-img news-detail-overlay

Start het nieuwe jaar met logopedie tips en tricks

Praatjuf wenst u mooie Kerstdagen en een kleurrijk 2020 vol ontwikkeling!

woensdag, 11 december 2019

Praatjuf wenst u mooie Kerstdagen en een kleurrijk 2020 vol ontwikkeling! Om u alvast op weg te helpen delen we speciaal voor volwassenen en kinderen een aantal logopedie oefeningen voor thuis en geven we leuke boekentips die de taalontwikkeling stimuleren.'

Oefening met blokken (oefening voor kinderen taal en spraak (articulatie))

Bijna ieder huishouden heeft wel iets van blokken, Lego of andere bouwstenen voor kinderen in huis. Met blokken kunt u samen met uw kind tegelijk spelen en oefenen voor logopedie. Blokken zijn veelzijdig om mee te oefenen. Zo kan u door middel van het bouwen van een huis of toren bijvoorbeeld uw kind leren hoe je moet aanduiden waar iets is (rechts, links, onder, boven, op, naast etc.). U kan uw kind instructies geven als: ‘’Zet het rode blok naast het groene blok.’’. Ook kunt u uw kind zelf laten vertellen waar een blok moet of zich bevindt.

Ook zijn blokken geschikt om de articulatie van uw kind mee te oefenen. Als uw kind bijvoorbeeld moeite heeft met de /t/, kunnen jullie samen een toren met blokken gaan bouwen, waarbij u het woordje ‘’toren’’ veelvoudig zegt/ laat zeggen.  Op deze manier kan uw kind de /t/ oefenen.

Er zijn nog talloze ideeën en oefeningen die je (spelenderwijs) kan doen met blokken, laat uw eigen creativiteit de loop of vraag uw behandelend logopedist om meer ideeën.

Oefening met houten puzzels (oefening voor kinderen taal en spraak (articulatie))

Houten puzzels zijn ideaal om met uw kind woordenschat (taal) te oefenen. Neem bijvoorbeeld een houten puzzel met allemaal boerderijdieren; u kunt samen met uw kind bespreken welke dieren u allemaal ziet, hoe de dieren eruit zien etc. Op deze manier leert uw kind nieuwe woorden.

Ook kunt u met de houten puzzels articulatie oefenen. Stel, uw kind heeft moeite met de /g/, dan kunt u telkens als hij/zij een puzzelstukje op de goede plek legt, het woordje /goed/ zeggen. Zo krijgt uw kind vaak de /g/ te horen en krijgt hij/zij gelijk een compliment.

Oefening voor woordvindingsproblemen (oefening voor volwassenen met afasie)

Het kan zo zijn dat u naar aanleiding van bijvoorbeeld een hersenbloeding moeite heeft met taal. U kunt hierbij ook last hebben van woordvindingsproblemen; u komt niet meer (zo snel) op het woord wat u eigenlijk wilt zeggen. Erg vervelend is dit, maar er zijn verschillende manieren om u handigheden aan te leren, waardoor u makkelijker en/of beter op het woord kan komen waar u naar zocht in uw hoofd. Zo kunt u ook thuis oefenen om beter/ sneller op een woord te komen. Als u even niet op het woord komt wat u wilt zeggen, probeer dan het woord te omschrijven aan de hand van (uiterlijke) kenmerken. Denk bijvoorbeeld vorm, kleur, geur, grootte en structuur. Op deze manier traint u uzelf om het woord wat u kwijt was, op te halen in uw hoofd. Als u in gesprek bent met iemand en u weet dan even niet het woord wat u wilt zeggen, kunt u ook het woord omschrijven voor uw gesprekspartner, op deze manier wordt het waarschijnlijk duidelijk voor uw partner welk woord u bedoelde.

Oefening voor pittige articulatie (oefening voor volwassenen met een dysartrie)

Dysartrie kan ontstaan door bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson, een hersenbloeding of een spierziekte.  Bij dysartrie werken de spieren die nodig zijn voor stemgeving, ademhaling en uitspraak onvoldoende. Onvoldoende uitspraak kan ervoor zorgen dat u minder goed verstaanbaar bent voor uw omgeving. U kunt uw uitspraak verbeteren door te werken aan uw articulatie. U kunt dit bijvoorbeeld doen door enkele woorden te noteren en elk woord overdreven uit te spreken. Let hierbij op dat u uw lippen en kaken goed beweegt. Zo zorgt u ervoor dat bij klanken als /m/, /p/ en /b/ de lippen goed op elkaar heeft. Bij klanken als /oo/, /aa/ en /ee/ zorgt u ervoor dat uw mond open gaat. Om op een overdreven manier de klanken uit te spreken, traint u een betere uitspraak (articulatie).

Recensies

Download de praatjuf LOGOPEDIE CHECK APP

De Praatjuf app is een app voor ouders, verzorgers en andere betrokkenen bij kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar.
Heeft u twijfels over de spraak- en/of taalontwikkeling van uw kind dan kunt u in deze app een logopedie-CHECK doen.


Praatjuf groot Praatjuf klein

Powered by Wallbrink Crossmedia © 2020